Rozmarinul. Frumos si util

Rozmarinul. Frumos si util

Rozmarinul este planta mediteraneeana care se poate adapta cu usurinta in majoritatea zonelor atata vreme cat este cultivat in ghiveci, pentru a putea fi mutat si protejat in perioada iernii.

Rozmarinul este in egala masura o planta decorativa, dar si una din cele mai beneficie plante atat in bucatarie, ca planta aromatica, cat si ca planta medicinala. Ingrijind o tufa de rozmarin, fie ca ai, fie ca nu ai gradina, ai numai avantaje. Rozmarinul este asemenatoare bradului, avand frunzele sub forma de ace cerate.

rozmarinul

Rozmarinul, pe numele lui oficial Rosmarinus officinalis este un arbust frumos de talie mica. Daca ii merge foarte bine poate ajunge si pana la un metru si jumatate inaltime. De regula, tuns, poate lua orice forma, dar tendinta lui este de a creste in inaltime.

Poti sa folosesti crengute de rozmarin tot timpul anului.

Citeste si: Cresonul, cum il cultivi acasa

Cel mai simplu mod de a creste o tufa de rozmarin este sa plantezi seminte, dar poti transplanta si un butas. Semintele se pot cumpara si exista rasaduri in magazinele specializate. Plantarea rozmarinului se face primavara sau toamna. Daca folosesti seminte in fiecare ghiveci se lasa doar 2-3 fire.

Dupa ce creste suficient si ajunge la circa 20 de centimetri fiecare fir se muta intr-un ghiveci individual. Efortul merita din plin, dat fiind aspectul foarte decorativ al acestuia.

Are nevoie de sol bine afanat si foarte bine drenat, acestea fiind doua din conditiile esentiale. Daca il cresti in ghiveci, foloseste un ghiveci inalt si larg, iar la baza lui trebuie pus un strat de nisip sau de pietris amestecat cu nisip. Are nevoie neaparat de vase de lut, nesmaltuite. O alta conditie pentru a creste rozmadin este aceea de a-l tine in zone insorite, ferit de curenti de aer. In gradina sta cel mai bine in dreptul pretilor insoriti sau langa garduri de piatra batute de soare.

Citeste si: Busuioc in ghiveci. Cateva sfaturi pentru o planta frumoasa

Rozmarinul se poate planta direct in solul din gradina, intr-un loc ferit si insorit, dar numai in zonele de ses. La munte nu poate fi crescut decat in ghiveci, pentru ca nu rezista la temperaturile de peste iarna, arbustul fiind unul din categoria celor cu frunze vesnic verzi.

In gradina, iarna trebuie impachetat in folie gaurita din loc in loc, pentru a permite aerului sa circule si cu radacina musuroita pana la nivelul primelor ramurii si acoperita cu un cuib de frunze, pentru a fi protejat de ger.

Rozmarinul creste bine in orice fel de sol, dar il prefera pe cel calcaros, mai sarac. Rozmarinul are nevoie de un amestec format din doua parti pamant de gradina la care se adauga si se amesteca bine o parte nisip si o parte pamant de frunze. Este important ca solul sa aiba un drenaj bun, pentru ca excesul de apa sa se poata scurge usor si sa nu ramana la radacina acestuia. Planta trebuie ferita de burieni si trebuie udata cu regularitate in primul an de la plantare, mai ales daca temperatura mediului este constant ridicata. Dupa primul an are nevoie de udari rare, doar cand pamantul din ghiveci se usuca la suprafata.

Rozmarinul este o planta care rezista la seceta si care dupa primul an de viata nu are nevoie de exces de apa. Primavara si vara solul trebuie fertilizat in fiecare luna.

Citeste si: Gradina cu ierburi aromate din bucatarie

Recoltarea ramurelelor pentru folosinta se face dupa primul an de viata al arbustului. Oricum ramurelele care se folosesc trebuie sa aiba cel putin un an pentru ca doar acestea sunt cu adevarat aromate si incarcate de uleiuri volatile. Oricum dupa primul an rozmarinul este suficient de mare pentru necesarul consumului unei familii. Dupa al doilea an il poti tunde inclusiv pentru a usca ramurele.

Rozmarinul trebuie taiat primavara pentru a stimula cresterea de lastari. Trebuie indepartate crengile uscate. Rozmarinul are tendinta de a face tulpina, iar aceasta trebuie stimulata prin taieri ale lastarilor din baza.

Citeste si: Plante sanitar – hreanul

Desi este originar din bazinul mediteraneean, rozmarinul este foarte rezistent la variatii de temperatura, avand si o foarte buna rezistenta la boli si daunatori. Crengutele, clasice in bucatarie, sunt si excelente plante medicinale, rozmarinul fiind recunoscut pentru capacitatea de a imbunatatii digestia si functia hepatica, dar avand si capacitatea de a fortifica organismul si de a imbunatati memoria.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: