Sapote Dana Maria Ardelean, Baia Mare, jud. Maramureș sapote Dragii mei, La un hypermarket am văzut un fruct care mi-a atras atenția. Se numește sapote. Ajunsă acasă am început să mă documentez și vă scriu despre el. Dacă tot mâncăm fructe și legume din import să nu ocolim nici acest fruct. Acest fruct se găsește destul de des, este cultivat în Chile, Peru și Ecuador, țări din care se importă și bananele, care sunt câteodată mai des consumate decât merele de către români. „Fructul sapotierului” are formă rotundă sau ovoidă, poate atinge 20 cm în diametru și conține o singură sămânță, mare (ca și avocado). Sub învelișul aspru, sapotele ascund o pulpă portocalie dulce și delicată. Oferă o cantitate mare de energie (134 Kcal/100 g), conține vitamina C, potasiu, fier, magneziu. Este un bun astringent intestinal, datorită conținutului de tanine. Sapote se consumă preponderent crud. Cel mai ușor se consumă proaspăt la micul dejun alături de cereale integrale. Acest mic dejun (de adaugi și prune) te ajută în prevenirea constipației. Fructul conservat se folosește la jeleuri, gemuri și înghețată. Multă sănătate vă doresc! Distribuie articolul pe: