Saxifraga, floarea care iubeste frigul

Saxifraga, floarea care iubeste frigul

SaxifragaSaxifraga este o plantă specială. Face parte din familia Saxifragaceae și este ideală pentru rocării, gradini aflate la altitudine și zone montane.

Citeste si: Violeta africana, cea mai iubita floare

Prima caracteristică a acestei plante este aceea că iubește frigul și rezistă la temperaturi de neconceput pentru alte plante cu flori.

Saxifraga este o plantă târâtoare, înflorește vara (sau dacă temperatura diurnă trece de 0 grade Celsius), rezistă vânturilor puternice, gerului și condițiilor climatice extreme, precum și solului sărac și lipsei de apă. Saxifraga are nevoie în schimb de lumină intensă.

Citeste si: Plante perene de gradina. Flori cu viata lunga

Saxifraga face parte dintr-o familie cu peste 350 de specii, unele dintre ele adaptate și la condiții mai blânde (zone de deal înalt, rocării).

De regulă au tulpini mici, frunze ovale, carnoase. Saxifraga este o plantă pitică cu aspectul unei tufe alcătuite din frunze rotunde, largi, cu marginea dintata, de culoare verde oliv, cu nervuri arginii pe fața superioară.

Citeste si: Echinaceea, margareta colorata. Cum o poti cultiva

Florile mov, mici și pufoase (țepi delicați protejează floarea de frig și vânt) înfloresc foarte devreme. Saxifraga crește foarte lent și are tendința de a se extinde.

SaxifragaSaxifraga are nevoie de un teren pietros cu drenaj foarte bun. Primăvara și vara trebuie udate des și mult, dar fără a lăsa apa să bălteasca. Oricum crescând în zone cu pământ sărac și rocării apa se scurge repede. În curte și gradină are nevoie de îngrășămant vara și în perioada de înflorire.

Temperatura ideală pentru Saxifraga este de 16-18 grade Celsius, temperaturi la care și înflorește, astfel că în zonele subalpine Saxifraga este o floare de primăvară foarte timpurie.

Citeste si: Floarea-de-piatra iubeste soarele arzator

Saxifraga crește spontan în zona înaltă a Munților Bucegi, fiind înflorită în aprilie-mai imediat ce ziua crește și apar zone unde zăpada s-a topit, pe creste și culmi.

Citeste si: Plante pentru rocarii. Cateva idei si sfaturi

Chiar dacă Saxifraga este adaptată și la altitudini de 4500 de metri, poate sta foarte bine și în gradinile caselor din zona de munte și se poate acomoda surprinzător de bine, dacă îi sunt asigurate câteva condiții, respectiv solul pietros, lumina intensă și zăpadă abundentă iarna.

Sursa foto: ©Konstanze-Gruber- Fotolia.com

Distribuie articolul pe: