Secretele crizantemelor. Află ce nu știai despre acestea

Secretele crizantemelor. Află ce nu știai despre acestea

chrysanthemum-202483_1280

Crizantemele sunt florile toamnei și nu putem concepe o toamnă adevărată fară aroma, culoarea și forma specială a crizantemelor. Afla câteva din secretele crizantemelor, aceste flori minunate, colorate și cu totul speciale ale toamnei.

Tufanelele, un fel de crizanteme mici

♦ Crizantemele sunt originare din China şi Japonia, iar în Europa au fost modificate prin încrucisări controlate și altoiri, iar hibrizii rezultați au luat foarte multe forme şi culori.
♦ Crizantemele sunt cele mai iubite flori ale toamnei, acoperind un sezon întreg, de la finele lui august, până la inceputul lui decembrie!
♦ Specia japoneză a crizantemelor are flori mici şi galbene, iar cea din China are florile mari, albe sau roz.
♦ Denumirea genului chysantemum, cu 30 de specii de flori diverse, provine din limba greacă şi înseamnă floarea de aur.
♦ Mărimile lor variază de la specii de 5-6 centimetri, până la unele de 25 de centimetri. Nu sunt atât de scumpe precum alte plante perene şi pot să înflorească mai mulţi ani la rând, fără a cere o îngrijire specială.
♦ Crizantemele trebuie plantate primăvara. Astfel, au vreme să-ţi ofere o mulţime de flori parfumate până la sfârşitul anului, mai ales toamna, când alte flori care te-au încântat în sezonul cald se închid şi se usucă.
♦ Este ideal daca primavara vei tăia câţiva centimetri din tulpini pentru a se ramifica şi a avea mai multe flori în toamnă.

Secretele crizantemelor

Ochiul bolului, infloreste toamna, dar se seamana primavara

♦ Singurele crizanteme care rezistă la ger sunt cele din gradina. Unele soiuri rămân cu flori până în preajma Crăciunului, dar altele, mai ales cele pe care le cumperi din florării în ghivece trebuie mutate în locuri cu o temperatură între 5 şi 10 grade Celsius, fiind incapabile să rezite la frigul iernii.
♦ Crizantemele sunt foarte sensibile la lumină, de aceea nu este recomandat să le ţii în soare direct şi cu atât mai puţin să le expui la lumină seara, în cazul ghivecelor care stau în casa. Sunt flori de tomană-iarna și se simt bine în întuneric și cu lumină puțină.
♦ În lumină puternică vor face flori puține, iar în lumină filtrată și semiumbră vor înflori bogat și repetat.

Secretele crizantemelor

♦ Au nevoie de spaţiu. Sigur că îţi plac atunci când vezi ghivecele apropiate într-un buchet enorm de flori colorate, dar dacă stau prea înghesuite nu le va merge bine, ba chiar pot apărea boli. În gradina lasa-le spațiu pentru că tufele se dezvoltă an de an.

Tufănele frumoase – sănătatea este secretul lor

♦ În sezonul rece trebuie udate mai rar, pentru a nu putrezi din cauza umidităţii. Apoi, la instalarea primăverii, în mai sau aprilie, când sunt scoase în balcon, le vei uda ceva mai des, dimineaţa sau seara.

Flori de toamna

♦ Experții cred că ceaiul de crizanteme ar avea proprietăți curative puternice și că băut măcar de 1-2 ori pe săptămâna, prelungește viață cu până la 8 ani, datorită substanțelor conținute, ce întăresc și protejează sistemul imunitar. Consumat periodic, ceaiul de crizantemă îmbunătățește funcția plămânilor, a ficatului și a rinichilor, ajută la detoxifierea organismului, răcește sângele și este foarte bun în bolile oftalmologice.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: