Sedum, o planta rustica ideala pentru gradina de la tara

Sedum, o planta rustica ideala pentru gradina de la tara

sedum

Sedum este o planta rustica, rezistenta si cea mai buna alegere pentru gradina de la tara, dar nu doar pentru aceasta. Sedum are calitatea de a creste repede si, uneori, poate fi o alternativa perfecta pentru gazon.  

Sedum se preteaza de minune in gradinile stancoase, dar are nevoie de un strat de sol bine afanat. Planta are nevoie de soare si de udari nu prea frecvente in lunile calduroase.

Pe numele oficial Sedum spectabile sau iarba de soaldina, are inaltimea maxima de jumatate de metru, dar se dezvolta bine ca o tufa. Face parte din categoria plantelor perene, are nevoie de soare mult si udari frecvente mai ales in cursul zilelor caniculare de vara. Frunzele, carnoase au culoarea verde deschis, iar florile, care apar toamna sau vara tarziu, sunt roz sau mov.

Citeste si: Cum cresti plante suculente in casa

Sedum sau iarba grasa reprezinta un gen ce cuprinde cateva sute de specii de plante suculente, ce se adapteaza cu usurinta atat in casa, cat si in gradina. Sunt mai multe soiuri de Sedum care fiecare in parte are caracteristici diferite.

Sedum rubrotinctum este o planta ce se dezvolta sub forma unui arbust pitic. Frunzele au o nuanta de verde deschis si sunt carnoase. Sedum pachyphyllum este tot un arbust pitic, cu frunze colorate intr-o nuanta verde-albastruie. Arbustul infloreste primavara, iar florile sunt mici si galbene. Sedum morganianum este o specie recomandata in special pentru cosurile suspendate, deoarece are tulpini cazatoare. Infloreste din iunie pana in septembrie, iar florile sunt mici, roz pal sau rosii. Sedum acre este o specie de planta taratoare, ideala daca vrei sa o cultivi in gradina si sa ai un covor decorativ. Frunzele tinere apar pe varful tulpinii si au o culoare verde deschis, iar florile sunt mici si galbene.

Citeste si: Plante suculente – îngrijire

Oricare din aceste specii este usor de cultivat si foarte simplu de intretinut, planta fiind rezistenta si prolifica. Toate tipurile au nevoie de un sol afanat, ideal fiind pamantul gras amestecat in parti egale cu nisip. Fiind o planta suculenta, Sedum se descurca excelent si in lipsa apei. Udarea se face atat cat sa nu se usuce solul prea tare, insa tine cont ca apa in exces poate dauna plantei, adica ii poate provoca putrezirea frunzelor.

sedum-acre-848684_960_720

Sedum sta perfect la marginea aleilor, in zonele denivelate sau poate sa fie, doar ea, un excelent element de decor in gradinile mici.

Toate speciile se inmultesc fie prin divizarea lastarilor, fie prin plantarea de noi seminte. Semintele se presara pe sol umed, imbogatit cu nisip si compost usor. Uda semintele, pentru ca acestea sa intre in sol si sa nu fie purtate de vant. Plantele batrane vor incepe sa putrezeasca. In acest caz, este recomandat sa tai ramurile afectate.

Una din cele mai frecvente probleme care duc la moartea plantei este putrezirea radacinilor fie ca urmare a excesului de apa fie din cazua faptului ca solul este prea dens si nu dreneaza bine excesul de apa.

Multi gradinari prefera sa cultive sedum in locul ierbii, deoarece este mult mai usor de intretinut. Desigur, este vorba despre iarba plantata in anumite zone din gradina. Planta nu poate fi calcata pentru ca se rupe doarte usor si nu-si revine. Ce este demn de remarcat este ca Sedum a devenit planta preferata de persoanele care detin acoperisuri verzi. Deoarece au radacini scurte si formeaza paturi compacte si se dezvolta excelent pe acoperis. Primavara si vara confera un aspect verde suprafetei, iar toamna coloritul este rosu-portocaliu.

Citeste si:

7 plante pentru incepatori
Udarea corecta a plantelor

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: