Stilul indian – misticismul edificiilor

Stilul indian – misticismul edificiilor

| | Mara Ilinca
Distribuie articolul pe:
Stilul indian – misticismul edificiilor – Volume enorme din zidărie sau piatră dantelată, textile valoroase imprimate manual, broderii fine, culori exuberante, toate sunt puse sub semnul spiritualităţii.
Stilul indian
INDIA ESTE REMARCABILĂ pentru diversitatea sa religioasă, cu hinduism, budism, Sikh, Islam, creștinism și jainism, care își găsesc cu toate locul între aceleași granițe. Religia predominantă, hinduismul, a fost modelată de diferite școli de gândire istorice, inclusiv cele ale Upanishadelor, de Yoga-Sutra, mișcarea Bhakti și de filosofia budistă.
Citește: Stilul asiatic
ARHITECTURA ȘI DESIGNUL DE INTERIOR sunt în strânsă legătură cu diversitatea culturală și religioasă a Indiei. Vastu Shastra este „știința de a construi” și explorează modul în care omul trăiește în armonie cu natura și cu el însuși. În practică, se folosește geometria pură, precisă și materialele potrivite pentru dura edificii cu conotații mistice. Spre exemplu, templele hinduse se bazează pe texte mitologice care au la bază Mandala Vastu-Purusta, un pătrat care întruchipează „absolutul”. Conceperea mandalei este considerat un act sacru de purificare personală și religioasă.
Stilul indian 3

Mandala reprezintă universul în hinduism și budism, iar realizarea sa este un act simbolic, un ritual de meditație personală, laică sau religioasă.

Stilul indian 2

Țesăturile indiene sunt printre cele mai vestite din lume, remarcându-se prin imprimeurile vibrante din fibre naturale brute sau extrem de fine, precum mătasea.

Stilul indian 4

Elefantul Indian, întruchipare a zeității Ganesha, ce simbolizează norocul și binecuvântarea, se regăsește din abundență în imagistica indiană.

Stilul indian 5

Shiva este zeul suprem, iar shivaismul, una dintre ramurile principale ale hinduismului practicat în India.

AMENAJĂRILE ÎN STIL INDIAN sunt caracterizate de o atmosferă caldă, calmă, elegantă, confortabilă, dar și exotică în același timp, unde apar numeroase elemente etnice, jocuri de culori îndrăznețe și strălucitoare, materiale primare, specifice Orientului. Influența persană este completată cu forme grecești și ornamente tradiționale musulmane, tehnici de cioplire antice indiene, sculpturi meticuloase cu dantelării în piatră, lemn sau fildeș. Mobilierul are forme simple, dar este bogat ornamentat cu metale prețioase sau textile fine, naturale, brodate.
Articol apărut în revista Casa și grădina
Producție: Mihaela Radu
Foto: Thinkstock/Guliver
Distribuie articolul pe: