Ti se pare curat?

Ti se pare curat?

| |
Distribuie articolul pe:

Desi la prima vedere poate parea curat, nu este intotdeauna asa. Colegii de la Men’s Health ne explica de ce.

MASINA DE SPALAT RUFE

Desi nu exista nicio urma vizibila pe lenjeria ta intima, mici cantitati de materii fecale se strecoara in tesatura. Daca umpli o masina de spalat cu lenjerie, vei transfera in interiorul ei circa 500 de milioane de E. coli. Bacteria va contamina si restul hainelor, care pot fi gazdele altor microbi.
 
Mentine curatenia
Spala mai intai rufele albe si foloseste un produs cu clor pe post de inalbitor. Specialistii spun ca astfel vei dezinfecta si masina de spalat. Foloseste urmatorul ciclu de spalare pentru lenjeria de corp si alege un program cu temperatura ridicata, impreuna cu un inalbitor pentru rufe colorate. Ca sa scapi de germenii ramasi, lasa masina sa functioneze un ciclu fara incarcatura, o data pe luna, si adauga clor. Fa asta mai ales daca ai masina de spalat cu incarcare frontala, caci apa are tendinta de a se acumula in partea de jos a cuvei, permitand bacteriilor sa se inmulteasca.

MASINA DE SPALAT VASE

Omleta la micul dejun e un festin pentru bacterii. Lasa vasele murdare in chiuveta mai multe zile si bacteriile se vor inmulti exponential. Desi tu nu poti sa observi cu ochiul liber, exista suficienta „hrana“ in atmosfera umeda din masina de spalat vase pentru a favoriza inmulţirea bacteriilor. Un alt loc unde se ascund germeni ca fungii si ciupercile e garnitura din jurul usii dispozitivului (sigur ai vazut petele negre de acolo). Aceasta zona nu ajunge niciodata la temperaturi suficient de inalte ca sa fie distruse toate bacteriile.
 
Mentine curatenia 
Daca nu ai de gand sa dai drumul chiar acum la masina, clateste vasele cu o solutie pe baza de clor (un pahar de shot la jumatate de litru de apa), inainte sa le bagi in cuva. Astfel, vei distruge germenii de pe suprafete si vei putea depozita mai multe zile vasele in masina de spalat. Si nu uita: spala periodic garnitura din interiorul usii cu aceeasi solutie.

PERIUTA DE DINTI

Un studiu publicat in 2011 afirma ca aproape jumatate dintre periutele de dinti care nu au fost folosite niciodata erau contaminate cu bacterii. Iar lucrurile se agraveaza pe masura ce incepi sa folosesti periuta. Medicii spun ca in gura sunt peste 500 de tipuri de bacterii. Iar cand lasi periuta descoperita, ea se contamineaza cu bacterii fecale. Daca nu ai un vas de toaleta cu flux redus, atunci cand tragi apa, mici particule de apa se transforma in aerosoli care se imprastie in toata baia. Ele ajung si la distante de sase metri.
 
Mentine curatenia
Spala regulat periuta de dinti in masina de spalat vase, folosind un detergent de vase. Un studiu publicat in American Journal of Dentistry arata ca aceasta metoda elimina aproape toate bacteriile responsabile de imbolnaviri. O alta optiune e sa scufunzi periuta, timp de 20 de minute, intr-o apa de gura care contine cetylpyridinium chloride. Ca sa eviti picaturile aeropurtate care contin materii fecale, tine periuta de dinti in dulap.
 
Citeste si despre alte obiecte din casa pe care trebuie sa le tii curate pe Men’s Health.

Text: Laura Roberson, adaptare de dr. Oana Zarnescu

Distribuie articolul pe: