Tipuri de fertilizanti pentru plante. Cateva sfaturi

Tipuri de fertilizanti pentru plante. Cateva sfaturi

Tipuri de fertilizanti pentru plante – Piata fertilizantilor iti ofera o mare varietate de produse sub diferite forme de prezentare: lichide, sub forma de pulbere, batoane, granule, fiecare cu avantaje si dezavantaje. Este utila o mana de ajutor ca sa stii ce alegi si care sunt criterile care fac diferenta dintre un tip de fertilizati si altul

Citeste si: Tunderea bonsaiului.

Statistic vorbind, cele mai utilizate in cazul plantelor de apartament sunt cele lichide. Acestea se dilueaza in apa de udare, respectand concentratia indicata de fabricant. Dezavantajul este ca trebuie sa repeti aceasta operatiune la circa doua saptamani, din primavara si pana-n toamna.

Cele sub forma de pulbere se dizolva usor in apa, dar prezinta dificultati mari la pastrare (in contact cu umiditatea atmosferica, pulberea se intareste). Comparativ cu celelalte, ingrasamintele sub forma de batoane au avantajul de a elibera progresiv substantele fertilizante in sol, un baton tinand doua-trei luni, scapandu-te de stresul aplicarilor bilunare (optim pentru bonsai).

Citeste si: Cinci sfaturi pentru o gradina mica.

Fertilizantii bogati in fosfor asigura plantelor o inflorire abundenta si o rezistenta crescuta la boli.

Citeste si: Secretul unor plante viguroase.

Plantele anuale, cele care traiesc o perioada scurta de timp nu au neaparat nevoie d efertilizati decat in cazul in care infloresc bogat si repetat, cu scopul de a stimula productia de flori.

In cazul plantelor perene, acestea au nevoie de fertilizati pentru ca resursele solului in care se afla se epuizeaza, mai ales daca vorbim de plante in ghiveci. In cazul in care inlocuiesti sau completezi anual solul din ghiveci, fertilizanti trebuie folositi cu economie. Nu are rost sa poluezi solul si aerul. Evident cea mai buna alegere o repezinta fertilizatii naturali, mai ales daca vorbim de plantele din casa.

Nu folosi niciodata un fertilizat in exces. Nu ajuta, ba chiar din contra va distruge planta. Respecta intervalul intre doua fertilizari succesive.

Nu folosi un fertilizator care nu este potrivit plantei. Citeste cu maxima atentie eticheta si eventual cere sfaturile cuiva care se pricepe. Citeste neaparat acest articol: Cele mai bune ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci.

 

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: