Top 5 produse de izolaţie pentru locuinţă

Top 5 produse de izolaţie pentru locuinţă

produse de izolatie

Cea mai mare parte a exteriorului locuinţei tale este reprezentată de pereţii acesteia. Fie că sunt din cărămidă, lemn sau beton, pereţii se vor încălzi sau răci, iar în condiţii de caniculă sau ger, efectele se resimt şi în interiorul casei. Tocmai de aceea este foarte util să apelezi la izolarea termică, proces prin care pereţii sunt îmbrăcaţi în diferite materiale speciale, în aşa fel încât să nu mai dezechilibreze confortul termic al locuinţei. Poţi izola locuinţa atât la interior, cât şi la exterior, iar variantele de produse care te pot ajuta în acest demers sunt cât se poate de variate.

Vata minerală de sticlă

Populară în România, vata de sticlă se obţine prin incălzirea de nisip şi sticlă reciclată la temperaturi foarte mari. Atunci când montezi vată de sticlă, este obligatoriu să foloseşti un echipament de protecţie, întrucât materialul poate cauza iritaţii, însă în lipsa contactului direct el nu prezintă toxicitate ori vreun pericol de altă natură. Noile tehnologii utilizate pentru fabricarea vatei de sticlă fac din aceasta un produs prietenos cu mediul înconjurător, inodor şi uşor de tăiat.

Polistiren expandat

Cel mai popular produs de izolare termică din România este polistirenul expandat. Uşor de montat şi cu un preţ accesibil, polistirenul expandat are forma de panouri de grosimi diferite. Este interesant că, pe lângă grosimea panourilor, foarte importantă este şi densitatea acestora, atunci când vine vorba despre capacitatea de menţinere a căldurii sau a aerului răcoros. Materialul este destul de eficient, dar are dezavantajul de a încetini eliminarea vaporilor din locuinţă, ceea ce îngreunează procesul de aerisire. Spre deosebire de vata de sticlă, polistirenul expandat este mai puţin rezistent.

Spuma poliuretanică

Foarte eficientă când vine vorba de asigurarea protecţiei împotriva aerului cald sau rece, spuma poliuretanică izolează excelent şi împotriva umidităţii, dar asigură şi izolare fonică. Chiar dacă reprezintă o soluţie excelentă pentru pereţi, pardoseli, subsoluri, pereţi ori subsoluri, materialul are dezavantajul de a fi dificil de montat. Există experţi în aplicarea spumei poliuretanice, iar angajarea lor reprezintă un cost suplimentar pe lângă cel propriu-zis al materialului. Chiar şi aşa, spuma are foarte multe avantaje, printre care o durabilitate foarte ridicată, de peste 50 de ani, şi capacitatea de a ţine la distanţă insectele şi rozătoarele.

Vata minerală bazaltică

Un alt tip de vată minerală este cea bazaltică, ce are ca materie primă bazaltul, o rocă vulcanică. Foarte rezistentă şi mai uşor de montat decât spuma poliuretanică, vata bazaltică are proprietăţi excelente când vine vorba de impermeabilitate la apă, permeabilitate la vapori şi izomare fonică. Durata de viaţă a acestui material este foarte ridicată, iar alte plusuri constau în rezistenţa la foc şi caracterul eco-friendly. Singura parte nu atât de pozitivă legată de vata bazaltică este preţul ei, care poate fi mai ridicat decât cel al polistirenului sau a altor materiale mai accesibile.

Aerogelul

Material extrem de rezistent termic, aerogelul a fost testat cu succes şi la temperaturi de peste 1300 de grade Celsius. La baza aerogelului se află un produs chimic descoperit în urmă cu aproape 90 de ani, fumul îngheţat. La acesta s-au mai adăugat elemente chimice precum siliciul şi oxidul de aluminiu, însă aerogelul este format în proporţie de 99% din aer. Foarte practic, acest material are o densitate scăzută şi o omogenitate ridicată şi există şi în variantă transparentă, astfel că poate fi folosit şi la izolarea ferestrelor. Deloc poluant, impermeabil şi ferit de grija mucegaiului, aerosolul are şi un dezavantaj: preţul foarte ridicat.

Aşadar, poţi apela la o multitudine de produse de izolaţie a casei, fiecare având caracteristici specifice, avantaje şi dezavantaje. Indiferent de tipul de produs la care alegi să apelezi pentru a-ţi izola termic locuinţa, acest proces trebuie văzut drept o investiţie pe care o vei recupera pe parcursul anilor. Energia termică economisită va face o diferenţă majoră atât din punct de vedere financiar, cât şi al confortului.

 

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: Pixabay

Distribuie articolul pe: