Toporași parfumați

Toporași parfumați
www.pixabay.com

Ioana Preda, București toporași
Dragii mei,
Începutul primăverii aduce în grădină una dintre cele mai dragi mie flori, toporașul, numit în unele parți micșunică sau violetă parfumată. Se remarcă prin culorile vii și parfumul suav. Este inclusă în familia Violaceae, împreună cu alte încă 900 de specii de plante.
Toporașul emană un parfum atrăgător, discret, de unde și numele sau științific Viola odorata sau unul dintre numele populare de tămâioară. Denumirea de toporași se pare că vine de la forma uneia dintre cele 5 petale, care pare un topor în miniatură. Florile au culoare violet închis ori spre albastru, roz sau albă. Înflorirea se produce cam în martie-aprilie. Planta nu crește în general mai înaltă de 15 cm înălțime. Frunzele au culoarea verde închis și forma cordată. Este o plantă perenă, rezistentă la condițiile de mediu de la noi. Se cunosc mai multe specii, care au și însușiri terapeutice. Din toporași au derivat și frumoasele panseluțe atât de apreciate la noi. Planta, originară din Europa, se întâlnește destul de des prin livezi, margini de păduri, grădini și alte zone umbroase, cu sol umed, negru, fertil. Toporașul crește spontan, are stoloni lungi, puternici, așa că în păduri uneori formează adevarate covoare mov la începutul primăverii când își etalează florile. Se poate cultiva și în vase, dar la alegerea vasului trebuie să ții seama de faptul că planta necesită spațiu larg. Nu are cerințe speciale, este obișnuită cu lumină indirectă, dar nu suportă soarele direct, exceptându-l pe cel blând de dimineață. Se înmulțește foarte ușor prin rărirea tufei sau prin însămânțare toamna. Cei mai aprigi dușmani ai săi sunt melcii fără cohilie (limax), care se înfruptă lacom din frunzele fragede, dar probleme mai pot crea și afidele. Sper să vă fie de folos această prezentare și să plantați în grădini toporași parfumați!

Distribuie articolul pe: