Tot ce trebuie să știi ca să alegi canapeaua perfectă pentru tine

Tot ce trebuie să știi ca să alegi canapeaua perfectă pentru tine

O canapea este cea mai importantă piesă de mobilier dintr-un living și o investiție majoră pentru următorii ani. Alegerea unui astfel de articol nu este deloc simplă.  Produsul are un impact estetic puternic și trebuie să se încadreze perfect în stilul camerei. Totodată, din perspectiva funcționalității, canapeaua trebuie să servească mai multor scopuri, mai ales dacă este folosită pentru activități diverse de membrii familiei. 

Există numeroase criterii de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o canapea nouă. Iată ce trebuie să iei în considerare pentru achiziția unui produs de calitate.

Funcționalitate

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare pentru alegerea canapelei este utilitatea. Având în vedere că este o investiție pe termen lung, trebuie să analizezi toate posibilitățile pentru a determina dacă ai nevoie de o canapea fixă, una extensibilă pe care o vei folosi și pentru dormit sau un produs modular ușor de manevrat. Camera de zi va deveni preferata tuturor dacă alegi cele mai confortabile canapele, ținând cont de nevoile fiecăruia în parte.

Dimensiune

Cât de mare trebuie să fie canapeaua aleasă? Pentru a determina dimensiunea potrivită, ia în calcul suprafața camerei, spațiul pe care îl va ocupa și numărul de persoane care vor folosi simultan produsul. 

Într-un living spațios, o canapea sau un colțar cu 5-6 locuri va deveni vedeta camerei. De asemenea, poate fi comod să așezi în L ori față în față două canapele cu două sau trei locuri. 

Într-o încăpere mică, o canapea compactă, fără brațe laterale, va face ca sufrageria să pară mai spațioasă. Ține cont că această piesă de mobilier nu trebuie să ocupe mai mult de 30% din suprafața camerei, iar șezutul să fie lat de 90 cm.

Forma

Odată ce ai stabilit cum va fi folosită canapeaua și care este dimensiunea optimă, orientează-te către o formă care servește cel mai bine acestui scop. 

În cazul în care canapeaua va separa două zone într-un open space este indicat să alegi un colțar. O canapea cu forme rotunjite se pretează foarte bine încăperilor cu suprafețe mici, iar pentru mai mult spațiu poți opta pentru o piesă fără spătar, doar cu brațe. De regulă, forma este decisă în funcție de stilul de amenajare și poziția pe care o va ocupa canapeaua.

Stil

Într-un living modern sunt potrivite liniile simple, culorile puternice și accesoriile discrete. O canapea cu picioare înalte este perfectă pentru stilul scandinav. Brațele voluminoase, formele rotunjite și spătarul înalt sunt adecvate amenajării clasice. Într-un decor tradițional se potrivește foarte bine o canapea din materiale naturale, în timp ce pentru stilul minimalist este ideală o canapea de culoare albă sau neagră, cu design geometric.

Material

Tapițeria este esențială pentru confortul și durata de exploatare a unei canapele. Materialele sintetice sunt în topul preferințelor, fiind ușor de întreținut, iar pielea este potrivită pentru piesele de lux, dar se zgârie repede. Bumbacul este un material accesibil, însă mai puțin rezistent la pete. Pielea artificială este o variantă bună, doar că s-ar putea să devină inestetică din cauza deteriorării rapide.

Culoare

Pentru a selecta culoarea canapelei sau imprimeul țesăturii, ia în considerare nuanțele și modelele preexistente din cameră. Tonurile neutre sunt adecvate în majoritatea cazurilor, mai ales în spațiile mici. O culoare puternică este indicată atunci când vrei să ieși în evidență cu o piesă îndrăzneață, în timp ce imprimeurile sunt potrivite dacă produsul este intens utilizat și astfel poate ascunde mici pete sau imperfecțiuni.

Cadru

Cele mai rezistente modele de canapele au structură metalică ori din lemn de esență tare, precum nuc, stejar sau fag. Spre deosebire de plăcile din PAL, acestea sunt durabile în timp și suportă greutatea fără să se deformeze. Dacă este vorba de o canapea extensibilă utilizată zilnic, cadrul trebuie să fie cu atât mai rezistent să facă față exploatării constante. Structura este importantă și pentru canapelele recliner care au locuri pentru înclinarea spătarului ori extindere simultană în față pentru picioare.

Șezut

Pentru o canapea de calitate, șezutul trebuie să fie la același nivel cu genunchii, nici foarte moale, dar nici rigid. Canapelele cu arcuri sunt populare, la fel și cele cu perne și șezut din burete. Produsele realizate din spumă cu memorie sunt confortabile deoarece ia forma corpului.

Spătar

Spătarul unei canapele trebuie să fie suficient de înalt pentru a susține gâtul și capul, precum și zona lombară. Ține cont că o canapea confortabilă nu trebuie să aibă spătarul mai mare decât șezutul.

Oricare ar fi preferințele tale în materie de culori sau design, pune accent pe calitatea produsului și funcționalitatea canapelei pentru o achiziție excelentă. Nu uita că, pe lângă aspectul estetic, această piesă de mobilier trebuie să îți ofere confort și relaxare.

Sursa: Digital Work Force

Sursa foto: Vivre

Distribuie articolul pe: