Trandafiri in ghiveci. O bucurie pentru toata toamna si toata iarna in casa ta

Trandafiri in ghiveci. O bucurie pentru toata toamna si toata iarna in casa ta

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Trandafirii sunt printre cele mai rezistente plante. Se adapteaza foarte usor, sunt vigurosi, produc flori perioada lungi de timp si au nevoie de conditii minime pentru a se simti foarte bine. Toate acestea sunt tot atatea motive pentru care merita sa ai in casa trandafiri in ghiveci. Acestia fac parte din categoria trandafirilor pitici, si sunt ideali pentru a te bucura toata toamna si toata iarna cu florile lor.

De regula cei mai multi dintre noi suntem reticenti cand este vorba de a tine trandafiri in ghiveci, in casa, tocmai pentru ca ne imaginam ca acestia nu pot sa traiasca bine decat in gradina, afara. Cu toate acestea variantele de trandafiri pitici pentru ghiveci sunt veritabili parteneri pentru zilele de toamna si iarna.

Iata ce trebuie sa stii despre ingrijirea lor pentru a primi in schimb flori frumoase cel putin doua anotimpuri.

In general, nu este nici o diferenta intre trandafirul normal, plantat, crescut in gradina fata de cel plantat, crescut in ghiveci. In mare parte, ambii se ingrijesc la fel. Asa ca daca ai mai avut trandafiri de gradina, nu te speria ca ai mai multa bataie de cap cu cei din ghiveci, e doar o varianta in miniatura a celui mare.

Trandafirul pitic sau rosa hybrid, pe numele stiintific este specila reat pentru mediul din interior. Scopul lui este sa ne faca viata mai frumoasa si sa ne simtim speciali in fiecare zi de toamna si de iarna.

Trandafirii in ghiveci au nevoie de un vas mai mare decat obisnuit. Este ideal un vas cu gura mai larga de adancime ceva mai mare decat are pamatul din ghiveciul in care am cumparat trandafirul.

Trandafirii au nevoie de un sol special. Este foarte bun pamantul pentru flori, dar este foarte bine daca il poti amesteca cu o parte nisip si doua parti pamant inainte de a pune radacinile trandafirului. Fiind vorba despre o planta care sta in ghiveci are neaparata nevoie de un ingrasamant special pentru trandafiri, pe care il poti gasi in orice florarie. Este foarte important sa respecti dozajul si ritmul fertilizarilor. In schimb o sa primesti multe, multe flori!

Trandafirul pitic, va sta bine in orice ghiveci, dar trebuie sa tii cont de faptul ca cele de plastic au tendinta de a retine umezeala iar umezeala in exces nu e tocmai o idee buna pentru radacinile trandafirilor. Vasul din ceramic este poroase, permitand apei sa se evapore usor si sa iasa prin peretii sai. Asta presupune o uscare rapida si excesiva a pamantului. Asa ca trebuie gasit un echilibru. In vasele ceramice udatul trebuie facut mai des iar solul bine controlat inainte de a uda trandafirul, iar in cele de plastic este ideal sa asezi un rand de pietre la baza inainte de a pune pamantul pentru a permite apei in exces sa dreneze usor.

Trandafiri in ghiveci. O bucurie pentru toata toamna si toata iarna in casa ta

Trandafirul in ghiveci are nevoie de apa raportat la temperatura exterioara, la tipul vasului in care se afla si la cat de bogata este productia de flori. Toamna mai abundent, iarna, mai putin permitand plantei o eventuala perioada de repaus.

Locul in care vei aseaza trandafirul este esential. Alege un loc la fereastra, unde sa primeasca cat mai multa lumina si sa fie mangaiat cel putin o ora doua de soare, direct. Trandafirul in ghiveci merge fix pe legile omenesti: “cat dai, atata primesti”.

Trandafirul in ghiveci nu este deloc deranjat de schimbarile de temperatura, suporta bine temeperaturi de 5-10 grade, chiar daca are flori, pentru intervale rezonabile de timp (48 de ore). Deci il poti tine in incaperi unde nu exista o sursa continua de caldura sau unde exista variatii de temperatura.

Trebuie tuns, pentru regenerare, florile trecute indepartate prin taiere de la primul nod, pentru a stimula productia de flori. Primavara poti face o taiere mai profunda pentru regenerare.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: