Trucuri incredibil de simple pentru vopsit și zugrăvit

Trucuri incredibil de simple pentru vopsit și zugrăvit

Dacă vrei să faci economii și să zugrăvești locuința singur, e nevoie să ai cât mai multe informații despre acest proces, pentru ca totul să iasă de nota 10.

Care sunt pașii care trebuie urmați?

Alegerea culorii

Probabil ai impresia că acest pas este cel mai simplu, dar pentru cei mai mulți este de fapt cel mai dificil. Motivul este ușor de înțeles: trebuie să fii complet mulțumit de aspectul final ani întregi – să nu micșoreze vizual spațiul, să se potrivească stilului casei, să te facă fericit atunci când privești pereții. Alegerea este cu atât mai grea cu cât există zeci de nuanțe pe care le poți utiliza, iar diferențele dintre ele par nesemnificative la prima vedere. Totuși, atunci când vopsești un întreg perete poți trage concluzia că nu ai luat decizia potrivită.

Cum alegi culoarea?

Un truc simplu este să iei ca model un covor pe care vrei să îl folosești în cameră, un tablou sau un peisaj al naturii. În acest fel, vei alege culori care se potrivesc între ele. Trebuie să iei în considerare și mobila pe care o ai în locuință – de exemplu, o canapea maro ar putea arăta bine pe un fundal verde închis, însă pe unul violet nu s-ar potrivi.

Tot la aces pas ar trebui să decizi și dacă vrei să folosești mai multe culori, anumite efecte (de exemplu e posibil să te atragă un perete în degrade), dar și aspectul final (mat, satinat, glossy etc).

zugravit

De câtă vopsea ai nevoie?

Măsoară lungimea și înălțimea fiecărui perete.
Adună lungimile.
Înmulțește rezultatul adunării cu înălțimea.
Scade din acest rezultat suprafața ocupată de geamuri și uși.

Întotdeuna este recomandat să cumperi puțin mai multă vopsea decât ai nevoie, pentru a fi sigur că ai suficient.

Pregătește-te să zugravești

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să acoperi suprafețele pe care nu le vrei vopsite, cum ar fi rama ușii și geamurile.

Îndepărtează zugrăveala veche, apoi repară cu glet eventualele fisuri din perete și șlefuiește zonele unde ai făcut reparații. Urmează apoi aplicarea amorsei, care fixează vopseaua în perete.

În continuare, zugrăvește întâi tavanul, trecând apoi la pereți.

Strat subțire vs strat gros

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac cei care își zugrăvesc locuința singuri este să pună prea multă vopsea pe perete. Este mult mai eficient să aplici mai multe straturi subțiri, pentru a acoperi eficient pereții și pentru ca aspectul final să fie unul cât mai perfect.

 

Citește și: Culori pentru pereți în tendințe în 2018

 

Sursă foto: Pixabay

Distribuie articolul pe: