Un cais pentru gradina ta. Cateva sfaturi

Un cais pentru gradina ta. Cateva sfaturi

Dacă ai o bucată de pământ pe lângă casă, plantează un pom fructifer, iar dintre multele alegeri pe care le poți face un cais pentru gradina ta poate să fie una dintre cele mai bune alegeri. Un argument esențial pentru a avea un cais este acela că acest pom fructifer are o coroana bogată, iar pomul în sine este unul extrem de frumos. În plus caisul este unul din primii pomi care înfloresc primăvara, are multe flori, iar fructele sunt extrem de decorative în cele patru- șase săptămâni până ce vor fi bune de cules.

un cais pentru gradina

Un cais pentru grădină este o bună alegere, dar pentru a te bucura de roadele și de frumusețea unui cais trebuie avute în vedere câteva detalii.

♦ Un cais ajunge la 6-8 metri înălțime și este nevoie de un spațiu suficient pentru coroană care este mare și deasă.
♦ Temperatura medie nu trebuie să fie mai mică de -20 de grade, aceasta fiind limita de suportabilitate a caisului.

Citeste si: Aronia, arbustul minune

♦ Deseori florile pot fi parțial distruse. Caisul înflorește repede, primăvara, fiindu-i suficiente câteva zile cu soare pentru a deschide mugurii florilor, dar acestea sunt afectate de temperaturi sub zero. Acestea este și motivul pentru care caisul înflorește masiv, și chiar dacă o parte din flori sunt distruse, rămân suficiente pentru a fructifica.

Citeste si:  Plantarea arbustilor de catina

♦ Florile caisului sunt autofertile, așa că petalele acestora vor cădea repede, la câteva zile după înflorire.
♦ Caisul are nevoie de un sol ușor, luto-nisipoase, cald, bogat în elemente nutritive.
♦ Caisul nu suportă excesul de apă, suportă seceta fără să fie depenedent de un aport suplimentar de apă. Dacă regimul ploilor este deficitar caisul are însă nevoie de apă suplimentară în perioada de formare a fructelor și după recoltare pentru susținerea frunzelor și stimularea aportului de nutrienți pentru ca pomul să-și facă rezerve pentru anul următor.

un cais pentru gradinaCiteste si: Cum ingrijesti liliacul din gradina

♦ Tăierile la cais, oricare ar fi ele, se fac numai în verde şi primăvara în preajma umflării mugurilor, niciodată pe timp geros. Sub cais, solul se menţine afânat şi curat de buruieni, aceasta fiind mai importantă decât udarea.
♦ Fertilizarea caisului trebuie făcută în funcţie de starea solului. Este bine de stiut că un cais are nevoie mare și foarte mare de fosfor şi azot, dar și calciu şi bor. Îngrășămitele se administrează toamna și primăvară după înflorire. Periodic se administrează gunoi de grajd. O bună soluție este cultivarea, în jurul caisului de plante care fixează azot în sol.

Citeste si: Cei mai rezistenti pomi fructiferi

♦ Caisul suportă greu tăierile așa că acestea trebuie făcute cu multă atenție. Caisul are un ritm foarte rapid de creștere în primii cinci ani, când sunt necesare tăieri de formare a coroanei pentru a stimula ramificarea. Tăieturile la cais trebuie mereu bandajate cu vopsea de ulei de in pentru a peveni infectarea.
♦ Coacerea fructelor se face în două-trei etape, iar cea mai bună cale de recoltare este cu mana, mai ales dacă ai un cais în grădină.

Sursa foto: ©DusanKostic-Fotolia.com

Distribuie articolul pe: