Ușile interioare. Ce criterii folosești la alegerea lor

Ușile interioare. Ce criterii folosești la alegerea lor

Ușile interioare trebuie alese cu atenție și respectând câteva reguli care țin de estetica amenajării. Se poate vorbi despre un stil potrivit pentru acestea, care depinde, în mod esențial, de stilul din casă și sunt mai mulți factori care întră în joc. 

Care sunt criteriile pe care trebuie să le folosești la alegerea lor? Iată detaliile.

1. Alege un stil

Acesta este primul pas în selectarea ușilor interioare. O ușă împodobită, cu multe detalii va aglomera spațiul, dar este potrivită unui decor clasic. Ușa simplă este perfectă într-un decor modern și minimalist. În plus există: uși glinsante, batante, cu sau fără ochiuri de sticlă (sablată sau nu, cu sticlă pictată sau nu), uși Filomuro care au tocul complet integrat în perete și balamale ascunse, uși din lemn sau din PVC, uși cu două laturi, uși de tip glasvand, uși din materiale laminate sau mate. Și acestea nu sunt nici pe departe toate variantele posibile…

Tipul de ușă ales pentru fiecare cameră în parte depinde de câteva detalii esențiale:

  • camera pentru care este destinată;
  • stilul casei și al camerei respective;
  • culorile pereților și stilul ramelor ferestrelor;
  • materialul din care este făcută podeaua.

usi glisante

2. Direcția în care se deschide ușa

Acest lucru este determinat de poziția balamalelor și de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Ușa se poate deschide spre interiorul camerei sau în exteriorul acesteia. Nu există o regulă bătută în cuie, iar schimbarea sensului în care se deschide o ușă (în baie sau în bucătărie, de exemplu) te poate ajuta să câștigi spațiu și îți oferă posibilitatea unei amenajări mai ample, în camerele respective. O ușă de baie care se deschide în exterior va lăsa mai mult loc pentru cadă, spre exemplu, iar o ușa care se deschide spre o terasă va mări spațiul din cameră și va spori funcționalitatea interioară.

Ușa glisantă este uneori o alternativă practică, dar aceasta are nevoie de un perete pe care să ruleze, ceea ce, uneori, poate ”mânca” din spațiul util al încăperii. Avantajul major este posibilitatea deschiderii mai mari.

Ușa dublă este ideală pentru camerele de zi mari, pentru birouri, iar cele de tip glasvant, sau ușile franțuzești, pot împărții o cameră în două, fără să blochze vizual spațiul, dar sunt ideale și pentru ușile care dau spre terase și balcoane.

usi de stilca, terasa, camera eleganta

3. Materialul din care este realizată ușa

Materialul ușii trebuie să se potrivească cu decorul din cameră. Ușile din lemn, sau care imită bine lemnul, sunt cele mai frumoase și sunt ideale în aproape orice amenajare. Poți alege între lemnul masiv, MDF, PVC colorat, sticlă sau uși cu ochiuri de sticlă. Acestea din urmă sunt și cele mai des folosite.

Ușile din sticlă sunt ideale în zonele care fac trecerea în exterior, pentru camerele sociale (bucătărie, cameră de zi) și pot fi din sticlă mată care lasă lumina să treacă sau din sticlă clară (o alegere perfectă pentru ușile care duc spre terasă, balcon, grădină).

Ușile pline sunt alegerile corecte pentru dormitoare, camerele personale, birouri, baie și zonele de depozitare (cămară, cameră tehnică).

usa de interior

4. Tocul ușii

Modul în care este încadrată ușa, respectiv tocul ușii, este foarte important și face parte și din estetica camerei, dar și din stilul de ușă ales. Tocul ușii poate să fie îngust, ascuns sau, dimpotrivă, masiv și somptuos. Și aici există câteva elemente care trebuie luat în considerare.

O ușă ornamentată (cu sticla pictată, de exemplu, sau sablată) va ieși în evidență dacă va avea un toc simplu. O ușă simplă montată pe un toc lat, eventual cu un model, va primi un plus de valoare și stil. Ia în calcul și necesitatea de a avea, sau nu, prag la ușă. Acesta izolează camera, previne răspândirea mirosurilor (deci va fi necesar și util pentru camera de baie și bucătărie). Are însă și rol de izolator termic și fonic.

Citeste si: Usa rosie si semnificatia acesteia

5. Culoarea ușilor de interior

Trebuie să potrivească perfect cu decorul din fiecare cameră. Elementele principale care trebuie luate în calcul sunt culoarea și materialul podelelor, dar și culoarea ferestrelor. Ușa de interior trebuie să fie asemănătoare sau identică cu a acestora. Poți alege și soluții contranstante, acestea fiind potrivite pentru amenajarile moderne sau contemporane, dar culoarea ușilor trebuie să fie neutră (alb, negru, maro). Poți alege soluții îndrăznețe și uși colorate (uneori cu fiecare față colorată diferit), potrivit unui stil personal de amenajare, boem, romantic sau boho.

6. Detalii practice pentru ușile de interior

Ușile de interior trebuie să respecte câteva condiții de siguranță și de fiabilitate. Astfel:

  • trebuie tratate ignifug;
  • nu au voie să se blocheze neintenționt;
  • ușa din camera copiilor nu trebuie să se poată încuia;
  • trebuie să se deschidă ușor și să reziste la utilizare timp (foarte) îndelungat;
  • este necesar să fie inertă la schimbările de tempratură și la variațiile de umiditate din aer;
  • să nu conțină materiale care să emane mirosuri sau substanțe toxice în aerul din casă.

Citeste si: Casă mai pozitivă cu ajutorul Feng Shui

Text: Otilia Ignat/ foto: pixabay, pexels

 

 

Distribuie articolul pe: