Utilizările zațului de cafea în grădină. Este un îngrășământ natural

Utilizările zațului de cafea în grădină. Este un îngrășământ natural

Zațul de cafea este un adevărat aliat în îngrijirea grădinii, fiind un îngrășământ natural excelent pentru plantele tale, fie că sunt ornamentale sau fructifere. Dacă în general cojile de fructe sunt excelente pentru compost, zațul de cafea nu face excepție. De fapt, pe lângă utilizarea sa în compost, acesta poate fi folosit într-o varietate de moduri utile.

Acesta este un îngrășământ organic și ecologic care aduce multiple beneficii plantelor tale și poate înlocui o serie de produse de grădinărit. În continuare, îți vom prezenta diferite metode de a folosi zațul de cafea în grădină.

Înainte de a explora toate utilizările acestuia, este important să știi că trebuie să ai grijă la depozitarea zațului de cafea. Este recomandat să-l lași să se usuce bine înainte de a-l pune într-un recipient de sticlă sau plastic, deoarece umiditatea îl poate face să se deterioreze.

Zațul de cafea ca îngrășământ

Amestecă zațul de cafea cu pământul pentru a-l fertiliza. Nu trebuie să o faci zilnic, ci o dată sau de două ori pe săptămână. Poți pune zațul direct în ghivece sau în grădina ta. Acest îngrășământ natural nu doar că îmbogățește solul cu substanțe nutritive, dar nu acidifică terenul. Dacă vrei să obții un îngrășământ lichid, adaugă zațul de cafea în apă și lasă-l să stea peste noapte. A doua zi, îl poți aplica atât pe sol, cât și pe plante. Zațul conține azot, un element esențial care sprijină creșterea și înflorirea plantelor.

Cum să ții furnicile și melcii departe

Un strat subțire de zaț de cafea aplicat pe sol poate să ajute nu doar la îmbunătățirea acestuia, dar și la ținerea la distanță a dăunătorilor, precum furnicile și melcii. Melcii nu pot traversa cafeaua măcinată, astfel că o „barieră” de zaț de cafea poate să-i țină departe de plantele tale. De asemenea, furnicile nu vor fi atrase de acest strat de cafea.

Hrănește viermii de compost

Viermii de compost sunt foarte eficienți în procesul de transformare a resturilor organice în compost de calitate. Aceștia sunt atrași de zațul de cafea, așa că adăugându-l în compost, vei sprijini activitatea acestora. Totuși, este important să adaugi zațul în cantități mici, deoarece cafeaua poate fi prea acidă pentru viermi. O lingură sau o cană de zaț pe săptămână este suficient pentru a le oferi nutrienți fără a le dăuna.

Distribuie articolul pe: