Vă învăț, pas cu pas, să faceți un grătar

lapadatu renovari 3
Fanel Lapadatu

Dragă redacție,
Nici nu vă imaginați ce fericiți ne faceți pe noi, cititorii de Practic Idei, când ne vedem scrisorile publicate în revista pe care o aşteptăm lună de lună, ca pe pâinea caldă. Vă scriu despre construirea unui grătar.
Fănel Lăpădatu, sat Cucuieți, com. Scrioaştea, jud. Teleorman
Aşa cum am promis, revin cu o nouă scrisoare pentru a vă învăța, pas cu pas, să faceți un grătar tip şemineu sau barbeque, fiecare cum doreşte să-i spună.
Mai întâi am măsurat, săpat şi turnat fundația, după 3 zile am decofrat şi am turnat şapă în interiorul fundației (în locul unde urma să aşez lemnele), iar la o oră după ce am turnat şapa, am pus o bucată de plastic dintr-o uşă pliantă, între cele două locuri pentru a zidi cărămida pe rotund şi a da forma unui romanat.
Am pus două rânduri de cărămidă; bine de ştiut este că după ce punem un rând de cărămidă așezăm două bucăți de fier beton lungi cam de 1,20 m (cât este grătarul) în părți pentru ca rosturile dintre rânduri să fie egale, după ce terminăm rândul mutăm firele pe următorul şi tot aşa. Cumpăna o ținem aproape pentru a verifica dacă toate cărămizile sunt puse perfect. Când am  terminat romanatul, am mai pus un rând de cărămidă drept. Am turnat placa folosind un sac de ciment şi nisip fin.
După o săptămână am decofrat placa şi am zidit în continuare 8 rânduri, după care am pus două fiare pe cele două cărămizi din față, de la rândul
8 pentru a da formă unui alt romanat, dar puțin mai drept. Am mai zidit un rând drept, iar apoi a trebuit să mă apuc de acoperiş. Aici m-am cam blocat puțin pentru că am văzut foarte multe modele atât în revista Practic Idei, cât şi în alte cataloage cu decorațiuni pentru grădină. Şi nu ştriam ce să aleg, toate erau frumoase, dar voiam ceva altfel, să fie mai deosebit de cele pe care le văzusem (majoritatea fiind cu acoperişul rotund, dar eu voiam ceva altfel).
lapadatu renovari 2
Fanel Lapadatu

Ideea a venit de la soția mea, Adriana, care mi-a propus să facem acoperişul în două ape, (fumul urmând să iasă printre cele două ape). Zis şi făcut! În acea după amiază am făcut cofrajul şi am turnat prima placă (care formează o apă din acoperiş). După o săptămână am mai zidit un rând de cărămidă în partea stângă pentru ca a doua apă să fie mai înaltă decât prima. Am făcut alt cofraj şi am turnat cea de-a doua placă ce formează acoperişul, fumul iese printre cele două plăci.
În interiorul grătarului, jos, am aşezat lemnele pentru foc, iar sus am pus grătarul prezentat de mine în nr. 5/2010 la pag. 17 (dar i-am tăiat picioarele), acum  ne răsfățăm cu bunătăți, fie ploaie, fie vânt nu mai avem probleme.
Materialele pe care le-am folosit au fost următoarele:
 1 sac ciment pentru fundație
 1 sac ciment pentru şapă în interiorul fundației
 2 saci multibat (pentru zidit)
 1 sac ciment pentru prima placă
 1 sac ciment pentru acoperiş (la ambele plăci).
Pentru fundație, placă şi acoperiş, fierul a fost din gospodăria proprie, iar cărămizile (125) le-am cumpărat, ele fiind recuperate de la alte demolări.
Trebuie să mărturisesc că a durat ceva timp până am terminat, dar suntem mulțumiți că a ieşit ceva foarte frumos şi deosebit, iar majoritatea celor ce trec pe stradă se opresc şi ne cer detalii despre cum l-am făcut. Am primit şi 3 oferte pentru a lucra grătar la fel ca al nostru, la câteva cunoştințe.
M-aş bucura mult dacă cititorii mi-ar urma exemplul şi ar construi un grătar, pe lângă faptul că e o necesitate, este şi o decorațiune pentru grădină, putem pune un ghiveci cu flori pe el.
Rog cititorii care au detalii despre formele de pitici, ciupercuțe, broscuțe etc., să-mi scrie pe adresa mea şi să-mi spună de unde le-au procurat, dacă se pot cumpăra.
Adresa mea este următoarea: Fănel Lăpădatu, sat Cucuieți nr. 12, com. Scrioaştea, jud. Teleorman, cod 147317.

Distribuie articolul pe: