Vacanta in Cipru, la Limassol

Vacanta in Cipru, la Limassol

Când ți se face dor de primăvară, soarele te așteaptă la Limassol, în Cipru.

mare Limassol Cipru
Foto: Flori Lixăndroiu

Chiar dacă nu te aventurezi în apa mării, ci doar te abandonezi câtorva clipe de liniște, privindu-i albastrul mult mai intens ca al cerului, e destul.

Cum ajungi la Limassol? Ai de ales între o excursie organizată sau o călătorie pe cont propriu. De la aeroportul din Larnaca până la Limassol se ajunge în mai puțin de o oră cu un mijloc de transport auto.

Când să mergi în Cipru, la Limassol? Îți recomandăm o vacanță primăvara, pentru că poți să evadezi din iarna care încă nu a plecat de la noi și pentru că în această perioadă temperaturile sunt ideale pentru excursii și plimbări. În martie, media temperaturilor nocturne e de 8 grade Celsius, a celor diurne de 20 grade Celsius, iar apa mării ajunge la 18 grade Celsius. Sezonul ploios mai are încă niște drepturi, în martie media este de cinci zile ploioase pe lună, în aprilie – de trei. Noi am prins câteva ploi, dar nu erau de lungă durată, ci intercalate cu intervale de cer senin. Dacă plănuiești o vacanță vara, trebuie să știi că sezonul de vară, lipsit total de precipitații, este minunat pentru plajă și distracții, dar aglomerația sau excursiile în miezul zilei, sub soarele arzător, te pot obosi.

Castelul Limassol este una dintre atracțiile principale. Aici e locul în care Richard Inimă de Leu s-a căsătorit cu Berengaria de Navarra și a încoronat-o regină a Angliei în 1191. Totul a început cu o furtună puternică pe mare. Regele se deplasa spre Țara Sfântă, însoțit de logodnică și de sora sa, Joan, regina Siciliei. Corabia cu cele două doamne a fost purtată de valuri la țărm. Isaac Comnenus, guvernatorul bizantin al insulei, a văzut în asta un prilej de a le lua ostatice, dar ele nu i-au căzut în capcană și au refuzat să coboare. Când a ajuns aici, regele Richard i-a solicitat guvernatorului o alianță și sprijin în cruciada plănuită pentru eliberarea Țării Sfinte. Propunerea i-a fost acceptată, nu și respectată, astfel că guvernatorul a fost arestat, dominația bizantină asupra insulei a încetat și Ciprul a revenit Angliei. Peste un an, regele a vândut Ciprul templierilor. Abuzurile acestora au făcut să fie reclamați de localnici la curtea Angliei, așa că s-a găsit un alt cumpărător, Guy de Lusignan, cu care începe dinastia franceză Lusignan a Ciprului.

Articol adaptat din revista Casa lux – februarie 2014

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Olanda își așteaptă turiștii

Distribuie articolul pe: