www.pixabay.com Dragi cititori, continuăm articolul început aici. Orientativ recomand următoarele încărcături de ochi, repartizate pe elemente de rod (coarda, cordița): 25-45 ochi/butuc la soiurile pentru struguri de masă în funcție de vigoarea lor și 35-60 ochi/butuc la soiurile de vin în funcție de potențialul de producție și calitatea vinului. La aprecierea încărcăturii de ochi trebuie să ținem cont de nivelul producției din anul anterior, ca și de lungimea și grosimea coardelor anuale. O producție de struguri exagerată, mai cu seamă la formele joase de conducere, reclamă o reducere a încărcăturii de ochi, pentru ca butucul să nu dea semne de sleire. Lungimea și grosimea exagerată a coardelor indică atribuirea în anul anterior a unei încărcături prea mici de ochi/butuc. Lungimea normală a unei coarde este de 1,2-1,5 m, iar grosimea aproximativ 8 mm. În cazul în care sunt depășite cu mult aceste dimensiuni, se impune mărirea încărcăturii de ochi/butuc. Odată cu tăierea fiecărui butuc se face și copcitul, suprimând rădăcinile formate la suprafața solului, în general din altoi. Această operație o facem cu ajutorul unui foarfece sau al unui briceag bine ascuțit de la locul de inserție, fără a lăsa cioturi cât de mici. Odată cu tăierea, se face și toaleta butucului îndepărtând cu foarfecele sau fierăstrăul toate cioturile, uscăturile, brațele și porțiunile necorespunzătoare, deoarece aceste porțiuni pot constitui adăpost pentru anumite microorganisme și deveni sursă de infecție. Cine crede că este foarte simplu să îngrijești o vie, se înșală amarnic, pentru că există foarte multe operațiuni care trebuie executate de-a lungul anului. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării. Dar cu dăruire, studiu, atenție, dragoste de pământ și muncă, poți reuși să obții recolte bune. Voi reveni cu sfaturi. Pâna atunci vă doresc multă sănătate, putere de muncă, succes și cât mai multe idei creative! Distribuie articolul pe: