Zambile de gradina. Cateva sfaturi

Zambile de gradina. Cateva sfaturi

Curând vine primăvara, așa că ne pregătim cu zambile de grădină. Acestea vor parfuma gradina și zona din jurul casei tale.

Citeste si: Bulbi de flori de primavara: plantarea

Oficial zambilele de grădină se plantează toamna, dar dacă iarna este blândă și temperaturile nu scad cu mult sub zero, le poți planta și acum, luna februarie fiind ideală pentru această operațiune, dacă vremea este bună. Fie că plantezi zambile de grădina toamna, fie că o vei face în mod excepțional în aceasă perioadă, mereu trebuie să alegi bulbi de zambilă mari, grei și solizi. Evită bulbii moi și pe cei care miros urât. Mirosul de pamânt reavăn este semnul unor bulbi de zambile sănătoși, iar mirosul nepăcut dovedește că bulbii sunt bolnavi sau au putrezit și trebuie aruncați.

 

Alege pentru șirul de zambile de grădină (este foarte frumos dacă le plantezi în șiruri de șase sau 12 bulbi) un loc care, primăvara, este scăldat de soare pentru că aceste plante au nevoie de mult soare. Solul bun pentru aceste zambile de grădină este cel ușor nisipos, cu un drenaj bun.

Citeste si: Plante perene de gradina. Flori cu viata lunga

Dacă solul nu este potrivit fă un șant de 20 de centimetri adîncime, și 30 centimetri lățime. Pământul scos amestecă-l cu nisip, iar la fundul șantului pune un strat de pietriș. Pune solul pregătit apoi plantează bulbii de zambile. Această operație este utilă și pentru crini, lalele, brândușe și alte flori cu bulb. Bulbii se plantează la 15-20 centimetri adâncime și la 10-15 cm distanță unul de altul. Bulbi se plantează în pământ reavăn, iar dacă pământul este prea umed bulbii nu se mai udă pentru că  vor putrezi. Bulbii, dacă sunt sănătoși și bine păstrați au apa și hrană suficientă că să treacă peste perioadă de iarnă care a mai rămas și să susțină răsărirea plantelor.

Dacă există riscul unor perioade cu îngheț, poți să-i protejezi acoperindu-i cu paie uscate pe care trebuie să le îndepărtezi dupe ce iarna trece.

Primăvară poți să ajuți șirul de zambile de grădină cu o substanță fertilizantă care să le ajute să se dezvolte și să înflorească. Dacă locuiești în zone cu ierni blânde poți lăsa bulbii în pământ după înflorire. Dacă sunt soiuri bune aceste zambile de grădină vor produce bulbi laterali care pot fi înlăturați în perioadă de repaus a plantei și replantați separat.

După înflorire frunzele zambilelor vor furniza nutrienții necesari bulbilor. În mod natural frunzele se vor usca la sfârșitul lui august.

Citeste si: Decorarea casei cu ajutorul plantelor

În perioada de înflorire zambilele de grădină trebuie udate numai dacă nu plouă mai mult de o săptămână. Oricum apa nu trebuie niciodată să băltească.

Citeste si: Zambile pentru ghiveci

Sfatul nostru este să nu umbli la bulbii de zambile de grădină, dacă acestea au înflorit și s-au dezvoltat frumos, decât dacă vrei să desfaci bulbii și să înmultești florile. Operațiunea de face toamna tărziu sau în februarie, dacă vremea este bună.

Sursa foto: Pixabay.com

Distribuie articolul pe: