Zămoșița, arbustul cu o mie de flori

Zămoșița, arbustul cu o mie de flori

Zămoșița sau Hibiscusul de grădină (pe numele oficial Hibiscus syriacus) este un minunat arbust ornamental excelent pentru grădini, zona gardurilor și zona zidurilor despărțitoare.

Zamosita

Zămoșița este un arbust viguros, cu creștere verticală, care la maturitate atinge la 2-3 metri înălțime, dar care poatefi modelat, prin tăieri repetate la forma și dimensiunea dorită. Cunoscut că simbol național al Coreii de Sud, zămoșița este des întâlnit și în țara  noastră. Atrage atenția prin frunzele ovoide, trilobate, cu margini ușor dantelate, de culoare verde intens și mai ales prin florile mari, cu diametrul de 8-10 centimetri, ce pot avea diverse de roz și violet sau pot fi albe.

Citeste si: Gomphrena, flori de imortele

ZamositaZămoșița nu are nevoie de îngrijire specială, dar are nevoie de tunderi de formare și pentru stimularea înfloririi, soare și un sol care să dreneze bine și rapid excesul de apă. Deși tolerează și zona cu semi-umbră, exemplarele cultivate în spații lărgi și însorite, se vor dezvoltă impresionant și vor produce multe flori. Zămoșița produce foarte multe flori, înncepând din iulie până la finele lunii august și chiar mai târziu dacă este fertilizată și dacă are parte de soare mult.

Citeste si: Beneficiile plantelor

Căldură este o altă condiție de îngrijire de care se va ține seamă, cel puțin la plantele tinere, proaspăt transplantate. Zămoșița apreciază temperaturile medii și vegetează bine la temperaturi între 10 și 28 grade Celsius. Este însă un arbust foarte rezistent, atât la iernile din țara noastră cât și la arșița verilor. Dacă este plantat în zone libere de curenți de aer sau vânturi puternice, trece cu bine peste ierni în care temperaturile scad și până la minus 20 sau chiar minus 25 grade Celsius.

Pentru a face cele o mie de flori pe care le promite, în fiecare vară, zămoșița are nevoie de udări periodice și abundente, la fiecare 3-4 zile. Primăvară și toamnă se mulțumesc cu o udare pe săptămâna, iar pe timpul iernii pot rezistă fără apa chiar și 3-4 săptămâni.

Citeste si: Plante de gradina cu efecte medicinale

Uda planta prin stopire pe frunze pentru că îndepărtarea prafului de pe frunze este unul din secretele care susțin buna dezvoltare a plantei și înflorirea abundentă. Zămoșița stă bine în solurile de grădină mai ales dacă este îmbogățit anual cu un strat consistent de mraniță și dacă au un Ph-ul ușor acid. Ăn aceste condiții nu are nevoie d efertilizare, decât o dată de două ori pe an dacă solul este foarte sec.

Ceea ce este spectaculos la zămoșiță este înflorirea este deosebit de bogată, plata făcând flori în continu. Îndepărtarea florilor uscate și tunderea ramurilor cu 10 centimetri primavara (niciodata toamna, pentru că scade rezitența plantei la ger), acolo unde se formează capsulele semințelor stimulează înflorirea abundentă.

Zămoșița poate avea flori simple, cu petalele într-o culoare și miezul interior în nuanța închisă, de roșu sau violet, puternic contrastantă pe fondul petalelor sau flori involte, cu mai mult de 8 petale, cele din mijloc puternic franjurate, dând impresia unui pampon. Arbuștii cu flori bătute sunt mai delicați decât cei cu flori simple, iar înfloriea acestora este mai săracă.

Arbustul se poate înmulți prin butășire sau semințe. Prima metodă este cea mai recomandată, datorită ușurinței cu care se prind lăstarii și mai ales timpului scurt de obținere a unor plante florifere. Perioadele propice de butășire sunt aprile-mai și august-septembrie, când plantă are un stadium maxim de vegetație.

Citeste si: Ceaiuri minune pentru un somn liniștit și odihnitor

Sursa foto: Otilia Ignat

Distribuie articolul pe: