Zorele urcătoare. Florile din curtea bunicii

Zorele urcătoare. Florile din curtea bunicii

Zorele urcătoare, frumoasele flori de vară, sunt, după părerea mea, florile din curtea bunicii. Bunica avea niste scărițe de lemn, ca pentru pitici, care porneau din tufele de zorele până la streașină, iar zorelele urcau voinicește, ajungeau la ștreașină și îmbrăcau toată casa.

zorele urcătoare (3)

Numite și volbură sau floarea de dinimeață, ori bună dimineață, pe numele oficial Ipomoea, simpaticele zorele urcătoare sunt plante cățărătoare, cultivate ca plantă anuală, apreciate datorită florilor în formă de trompetă, foarte abundente și mari, de până la opt centimetri.

Citeste si: Clematis, frumoasa cataratoare

Paletă coloristica pe care o au drăgălașele zorele urcătoare este variată asigurând un spectacol de culoare pe parcursul întregii veri, mai ales dacă vei combina mai multe plante cu flori de culori diferite.

zorele urcătoare (4)

Zorelele pot atinge o înălțime de 3,5-4 metri. Are nevoie de susținători, sau trebuie plantată în apropierea unor locuri care să-i permite să se agațe și să urce. Dacă nu are un suport pentru cățărat, planta nu crește și va face puține flori. Poți să folosești scărițe de pitici, așa cum facea bunica, bolți sau grilaje sau le poți planta în jurul chioșcului din grădină, zorelele urmând să se urce pe acesta și să-l împodobească cu flori. Acestea este un detaliu esențial pentru zorele, pentru că doar așa își vor putea etala frumusețea.

Citeste si: Umbrare de gradina. 4 solutii simple si practice

Toate soiurile de zorele urcătoare înfloresc din iunie până toamnă târziu, în valuri de flori. Remarcabil este faptul că înflorește la 2-3 luni după ce a fost semănată, iar florile se deschid dimineață și se închid spre după-amiază.

Zorelele iubesc căldura și lumina, dar au nevoie de apă pentru a crește frumos. În ceea ce privește solul, fiind o planta anuală, foarte aproape de forma ei naturală, zorelele se adaptează fără probleme la toate tipurile de sol, atâta vreme cât are apă cât de puțină, dar în fiecare zi.

zorele urcătoare (1)

Toate soiurile de zorele urcătoare se înmulțesc prin semințe semănate direct la locul de cultură la sfârșitul lunii aprilie cel târziu la începutul lui mai, în cuiburi, la o distanță de 30-40 de centimetri unele de altele.

Citeste si: Loc umbrit pentru luat masa în grădină

Răsar în 10-17 de zile de la semănat, iar pentru a te bucură de o înflorire timpurie se pot însămânța mai devreme, chiar la finele lunii martie, cu condiția asigurării unui microclimat specific serelor. Înainte de a fi puse la încolțit semințele se țin 24 de ore într-un pahar cu apa rece. Apoi se seamănă în recipiente individuale, într-un pământ special pentru germinarea semințelor, umed și se mențin la o temperatură de 20-25 grade Celsius, ferite de lumina prea puternică. Tinerele plăntuțe se transplantează în recipiente mai voluminoase având grijă să nu desprinzi pământul care îmbrăca rădăcinile și se cresc pentru următoarele 14-20 de zile asigurând un climat răcoros pentru a le adapta la transferul din grădină.

zorele urcătoare (2)

Zolrelele urcătoare sunt plante rezistente, nu au probele cu dăunătorii, neavând nevoie de îngrijiri speciale.

Dacă vrei flori multe poți să adaugo fertilizatori cu azot, fosfor și potasiu, dar cu azot în procent mai mare decât celelalte minerale. În caz contrar plantă va fi foarte viguroasă, dar va avea prea puține flori.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: